Comunicat de premsa

El pacte d’esquerres a les Franqueses no ha estat possible, per les diferències en el model urbanístic, malgrat haver arribat a acords en la resta de temes tractats.
Tot i així, no renunciem a res, encara que comencem la legislatura a l’oposició.

 

Aquest dimecres a la tarda, Imaginem Les Franqueses en Comú hem fet una roda de premsa, on l’equip negociador, ha explicat les raons que han impedit un pacte d’esquerres.

Ha intervingut de portaveu en Rafael Bernabé i ha explicat el procés de negociacions:

El fet de no voler pactar amb CiU i plantejar un govern d’esquerres és perquè dels darrers 20 anys, 17 anys han estat governs de CiU que ens han dut a aquest nivell d’endeutament i han convertit certes pràctiques de clientelisme, en la manera habitual de funcionament de l’ajuntament de les Franqueses.

Aquesta ha estat una de les raons principals, juntament amb el resultat electoral, que feia que els partits d’esquerres (ILFC+PSC+ERC) suméssim 3.311 vots, enfront dels 2.133 del bloc de dretes (CiU+PP) o els 2.594 del bloc sobiranista (CiU+ERC), no hem tingut en compte CpF per raons òbvies.

La negociació la vam liderar i plantejar en tres fases i fins no arribar acord en una fase, no es passava a la següent:

1a fase: Funcionament del govern i gestió de l’ajuntament.
2a fase: Programa de govern.
3a fase: Responsabilitats de govern.

 

Les principals discrepàncies han estat:

Govern de 9 o de 7:
– El PSC posa com a condició per arribar a acords, que hi hagi un govern de 9 regidors.
– Imaginem, hi estem d’acord.
– ERC vol un govern de 7, tot i que ells donarien suport des de fora.

Finalment, ERC accepta entrar a govern; condicionat a arribar a un acord total.

Procés de Transició Nacional:
ERC posa tres condicions:

1. Creació, com ajuntament, d’una plataforma de regidors a favor del procés de transició nacional.
– A Imaginem, ens sembla bé.
– Al PSC no li agrada.

Finalment, el PSC accepta que si la creació d’aquesta plataforma és mandat del Ple, ells acataran el mandat del ple municipal.

2. Tots els impostos municipals es pagaran a la hisenda catalana.
– Tant Imaginem com PSC ho acceptem.

3. Garantir que 5 regidors de l’equip de govern votin a favor del dret a decidir i de la independència de Catalunya.
– Des d’Imaginem entenem que això va en contra del principi de sobirania de qualsevol organització.
– El PSC s’oposa frontalment.

Finalment, Imaginem accepta, sempre i quan la qüestió concreta a votar sigui aprovada per la nostra assemblea. El PSC no ho accepta. ERC accepta la proposta d’Imaginem.

Territori i conflictes urbanístics oberts:
Cal recordar que molts dels conflictes urbanístics que han impedit arribar a l’acord de govern, són producte dels successius governs del senyor Torné, on era regidor en Francesc Colomé, i el govern del senyor Ribalta on era regidor el senyor Marín. Excepte la rotonda de Marata que és un conflicte generat pel govern del senyor Colomé, on ha estat com a regidor de territori, el senyor Marín.

Malgrat aquests precedents, Imaginem, hem considerat que calia trobar sortida als diferents conflictes urbanístics i per això i mantenint els principis del nostre programa, hem mirat d’arribar a acords, perquè no fer-ho significava que tornés a governar CiU, com a succeït, i desenvolupés les polítiques urbanístiques que han practicat en aquests 20 anys i que només afavoreixen als seus amics.

Per aquesta raó, des d’ILFC, vam apostar per mirar d’arribar a acords sense endeutar-nos més. Vam aconseguir que el PSC acceptés aturar tots els conflictes urbanístics i estudiar possibles alternatives a cada un d’ells:

La rotonda de Marata: S’aturava la seva construcció i quedava condicionada a un estudi de viabilitat i cercar alternatives. A més a més, qualsevol solució anava obligatòriament lligada a la pacificació del camí de Marata.
El Sector N: S’aturava inicialment i es redefinia tot per mirar de resoldre el conflicte existent amb els propietaris del sector i amb el model constructiu i d’usos.
Teatre Auditori i Falgar: S’acabarien quan disposéssim de recursos econòmics. No ens endeutaríem més. Tanmateix, s’arriba al compromís de fer una intervenció de protecció de les infraestructures existents al teatre.

Però negociar sempre implica cedir una mica i nosaltres vam cedir en el següent:

El Sector N: Acceptàvem estudiar la possibilitat dels usos comercials en el sector, sempre i quan, la Generalitat ho permeti, que de moment, ho ha denegat dos cops.
La connexió Bellavista-Corró d’Avall: Acceptàvem desenvolupar el sector sempre dins del límit del qual marca el Pla General.

 

Creiem que l’esforç negociador era necessari per arribar a un pacte de govern, que entenem que era una petició clara de la ciutadania.
Per això, no entenem la posició immobilista d’ERC, que va provocar que el PSC també s’enroqués i tots dos trenquessin les negociacions i no fos possible el pacte d’esquerres.

Tot i el trencament, vam fer un darrer intent per arribar a un pacte, que consistia al fet que tant el PSC com ERC ens fessin confiança i votessin a la investidura a Rafael Bernabé i continuéssim negociant fins a esgotar el termini màxim per fer el cartipàs municipal.
Divendres 12 al vespre, com que el PSC no va acceptar aquesta possibilitat, vam demanar-li a ERC que no ens votés, perquè entenem que tots dos s’havien aixecat de la taula al mateix temps.

Des d’Imaginem Les Franqueses en Comú, estem decebuts de com ha acabat tot plegat. Però no renunciem a res, encara que comencem a l’oposició.
Treballarem més i millor que aquests quatre anys passats, gràcies al suport dels 1.399 veïns i veïnes que ens han votat i continuarem treballant per fer un front d’esquerres des de l’oposició, fiscalitzant al govern i presentant les nostres propostes en contraposició a la del govern de dretes. Malgrat creiem que ha estat una oportunitat perduda, si és dona la circumstància d’haver d’assumir la tasca d’un nou govern, no ens arronsarem i tornarem a provar la possibilitat d’arribar a un acord de govern.

Imaginem Les Franqueses En Comú