Heu sentit a parlar del TTIP? Són les sigles en anglès de l’Associació Transatlàntica de Comerç i Inversions i espero que cada vegada se’n parli una mica més. Com més coses vaig sabent d’aquest tractat de lliure comerç entre els EUA i la UE, l’opacitat amb què es cobreix el tema em fa pensar en una frase que deia el meu pare: “llops amb llops no es mosseguen”. Ja l’enteneu, oi? S’està negociant d’amagat de la ciutadania, però ens afectarà a tots quan s’aprovi -si no ho aturem- i els acords que s’imposaran limitaran la gestió política de la nostra societat. Teresa Forcades, en un article publicat a Vilaweb el dilluns 1 de desembre, assegura que si s’aprova el TTIP, qualsevol empresa multinacional tindria la possibilitat legal de denunciar qualsevol dels governs democràtics de la Unió Europea en cas que aquests governs prenguessin una decisió que fos contrària als interessos econòmics de l’empresa. No és una amenaça prou gran a la democràcia i al benestar de la gent com per debatre aquest tractat a tots els fòrums possibles?
He rebut informació concreta de com afectarà aquest tractat al món del llibre, a través de l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana) . Resulta que la publicació de llibres, dins aquest tractat, està classificada com a “servei empresarial” i no com a part de cultura. Per tant, qualsevol excepció o protecció que es faci al món cultural, no s’aplicaria al món del llibre. Es veu que la legislació americana, que és la que s’aplicaria partir de l’aprovació del TTIP en aquest àmbit, és més relaxada pel que fa als drets d’autor que no pas l’europea. Això vol dir, entre altres coses, que s’aplica el “fair use”, o sigui que qualsevol pot apropiar-se d’una obra aliena, només li cal modificar-la mínimament i ja és seva. Ningú no el podrà acusar de plagi. Escriptors… escriptores… periodistes… guionistes… a tremolar! (Bé, o a pensar en un altre ofici )
Un altre aspecte de la qüestió és que a molts països europeus tenim un preu fix per al llibre. Surt una novel·la de l’editorial i totes les llibreries la venen al mateix import. Amb el TTIP es vol que el preu del llibre sigui lliure, a la manera americana. Aquesta decisió, si es produeix, és obvi que afavorirà les grans empreses, que es podran permetre fer promocions i rebentar preus, però pot enfonsar les empreses locals, menys poderoses.
Sembla “el món al revés”: quan bona part de la societat catalana opta pel retorn a l’agricultura de proximitat, el petit comerç , la producció artesana, l’autogovern i tot allò que permet que els ciutadans gestionem el nostre dia a dia d’una manera propera i democràtica, se’ns acosta un llop molt gros i no el veiem. Potser ens el tapa l’ombra d’altres llops?
Carme Ballús
Article publicat a www.naciogranollers.cat el passat 4 de desembre. Podeu veure’l en el següent enllaç