Hi havia una vegada un poble de 19.000 habitants on els temes importants els debatien i decidien, a les seves juntes, 9 veïns, escollits democràticament com a representants, això sí. Aquests 9 veïns no volien que es debatés de manera oberta als plens sobre aquells fets que afectaven la resta. Decidien quines inversions eren les millors per al poble i quines s’havien de descartar.
Decidien si valia la pena potenciar noves pistes de pàdel, com s’havia de recollir les escombraries o si s’havia de descartar propostes, com ara la dels horts socials. De vegades, les seves decisions es disfressaven de processos participatius, i feien ostentació de la seva transparència.

També hi havia una vegada, molts veïns que, cansats d’aquesta opacitat i impotència i que la veu del poble no s’escoltés, van començar a reflexionar sobre com millorar el seu municipi. Van començar a usar i fomentar eines com les webs “Les Franqueses. Plens Oberts” o “ Observatori Ciutadà Municipal”. Van començar a adonar-se que els temps estan canviant i que la vella política era això: vella; que calia que la resta de veïns i veïnes del poble fomentessin el seu esperit crític, que tinguessin accés a tot, i acostar-los a allò que tenien més a prop: les decisions sobre el seu municipi, perquè la participació del poble no s’ha de limitar a ficar una butlleta en un sobre cada quatre anys.

Comptem amb tu!

Des de fa cinc anys, Les Franqueses Imagina fomenta l’acostament de la vida política municipal al ciutadà, basant-se en la transparència, la participació i el foment del diàleg i el debat sobre els temes que ens afecten el dia a dia i que ens són propers.
L’any 2015 serà important en aquest sentit, ja que s’haurà d’escollir un nou consistori, i creiem que el gener és un bon moment per fer una crida a tots els veïns i veïnes que no volen esperar al maig per a dir-hi la seva. Creiem que és un bon moment per mobilitzar-nos, recollir propostes i tenir un debat sobre com ens agradaria que fos el nostre municipi en els propers anys.

Per això t’oferim una oportunitat de fer escoltar la teva veu i compartir la teva visió amb altres veïns implicats.
T’esperem el dissabte dia 10 de gener de 2015 a les 17 hores a l’Assemblea Oberta de Les Franqueses Imagina. El lloc de trobada serà la nau de Can Ganduxer, a Corró d’Avall.
No dubtis a venir, ja que la teva opinió és important.

Josep Flores
President de l’Assemblea de Les Franqueses Imagina
Text complert de l’opinió publicada al butlletí municipal de Les Franqueses del Vallès de gener de 2015