M’ha sorprès veure l’alcalde de les Franqueses signant el manifest de “Denúncia ciutadana davant de les Nacions Unides, el Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d’Europa i l’OSCE”, on es diu textualment: “Els sotasignats, ciutadans europeus i catalans, fem nostra la denúncia subscrita pels càrrecs electes […] i dels ajuntaments de Catalunya, contra l’Estat espanyol perquè vulnera el dret del poble català a decidir el seu futur polític i li impedeix l’exercici de la democràcia….”

És aquesta darrera part la que m’ha generat sorpresa i fins i tot indignació per les cotes d’hipocresia a què està arribant el senyor Colomé.

És al·lucinant com pot signar aquest document i quan fa d’alcalde utilitza els mateixos arguments que Rajoy per impedir que els veïns puguem preguntar sobre el mal estat de les voreres o quan es podaran els arbres de determinat carrer. Rajoy fa servir la Constitució i ell el ROM. Rajoy impedeix votar als catalans; ell impedeix preguntar al Ple.

Fins al darrer Ple, qualsevol ciutadà podia preguntar el que fos a qualsevol regidor. Ara ja només es pot preguntar sobre els assumptes que hi ha a l’ordre del dia del Ple. Les raons per argumentar aquest canvi són del tot “democràtiques”: “S’han d’evitar reiteracions i intervencions massa llargues, a més d’evitar intervencions destructives.”

Així, per què quan els regidors de Les Franqueses Imagina li hem proposat regular-ho sempre s’hi ha negat? La proposta era senzilla: limitar el temps de cada intervenció, però que aquestes i les respostes es reflectissin a l’acta del Ple.

També ha impedit que en les mocions d’urgència presentades per l’oposició es pugui debatre la raó de la urgència. Això té com a conseqüència que els veïns desconeguin quin és el contingut de la moció.

Però hi ha més. A diferència de tots els alcaldes que hi ha hagut al municipi des de la democràcia, el senyor Colomé no té horari de visites. Per parlar amb ell, s’ha de demanar cita prèvia, però si no ets algú del seu interès, acabes derivat a qualsevol dels regidors de govern, quan el que volem, i hi tenim dret tots els veïns, és que el nostre alcalde ens escolti, i més a les Franqueses, que encara ens coneixem tots.

I la darrera, que retrata el tarannà de l’alcalde: per debatre sobre la situació N va fixar el Ple demanat per l’oposició a les 16 h d’aquest dijous passat i el que convoca ell per aprovar la reparcel·lació de la zona a les 18 h. Quan normalment els plens són a les 20 h resulta estrany que el projecte urbanístic més important de les dues darreres legislatures s’aprovi “d’amagat”.

Tot això es recolza en la saviesa dels seus assessors, convertits en Tribunal Constitucional del municipi. I per si no fos suficient, els regidors de PSOE i PP li riuen les gràcies, no ens penséssim, els veïns, que la democràcia és el govern del poble, quan queda clar que governen malgrat el poble.

Ferran Gontán
Ex-regidor i membre d’ LFI